NVM-mondhygiënisten dient een WOO-verzoek in om alle documenten rond de besluitvorming zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten in te zien: de onderste steen moet boven komen!
NVM-mondhygiënisten is nog steeds verbijsterd en verontwaardigd over het stopzetten van het Experiment ‘Tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist’. Een beleidslijn die al 25 jaar geleden is ingezet, namelijk taakdelegatie in de mondzorg, is door dit besluit volledig te niet gedaan. Vandaar dat NVM een verzoek op grond van de Wet open overheid (Woo), heeft gedaan om alle informatie, correspondentie en documenten over het Experiment ‘Tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten’ openbaar te maken vanaf 1 januari 2020 tot en met heden.
Dat houdt niet alleen alle stukken van het ministerie van VWS in, maar ook alle correspondentie tussen het ministerie en allerlei partijen in de mondzorg en de wetenschap. Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter NVM-mondhygiënisten: “In het belang van onze leden willen we dat de onderste steen boven komt. Deze besluitvorming ligt totaal niet in de lijn van onze constructieve gesprekken met het ministerie van VWS, het positieve rapport van MUMC+ en de ervaringen van patiënten. “
Transparantie besluitvorming belangrijk Het doel van dit verzoek is om inzicht in de motivatie van deze besluitvorming te krijgen. De verkregen transparantie is van belang voor ons maar ook voor een goede besluitvorming in de Eerste en Tweede Kamer. “Het zou het ministerie van VWS sieren als ze niet schermen met allerlei formele termijnen en bezwaren, voordat je het weet ben je minstens acht weken verder. Maar dat ze deze informatie in het belang van gedegen, betrouwbare en ordentelijke besluitvorming zo snel mogelijk willen verstrekken aan de leden van het parlement.”
Voorgeschiedenis
Sinds 1 juli 2020 doen geregistreerd-mondhygiënisten mee aan het experiment ‘Tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten’. Hiermee doen mondhygiënisten een stevige stap vooruit binnen de preventieve mondzorg. Door taken in de mondzorg te herschikken kunnen tandartsen complexe zorg verlenen en mondhygiënisten de focus nog meer op preventie leggen. Taakherschikking
De mondhygiënist is al jaren zelfstandig bevoegd voor het grootste deel van het deskundigheidsgebied. Alleen voor de voorbehouden handelingen; verdoven, en de behandeling van primaire caviteiten, was nog een opdracht van een tandarts vereist om de handeling uit te mogen voeren. Voor het maken van röntgenfoto’s naast een opdracht ook nog tussenkomst van de tandarts. Deze constructie werkt belemmerend voor de beroepsuitoefening van de mondhygiënist en de taakherschikking binnen de mondzorg.
Taakherschikking draagt bij aan het doelmatiger organiseren van zorg met behoud en verbetering van de kwaliteit en draagt bij aan passende zorg voor de patiënt. Daarbij is het prettig dat de zorg meer efficiënt geleverd kan worden.
Noot voor de redactie/niet voor publicatie: Voor meer informatie: H. Zoontjes: hennie.zoontjes@mondhygienisten en 06 345 884 22.