Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

maandag 25 mei 2020

Analyse declaratievoorwaarden continuiteitsbijdrage regeling

De continuïteitsbijdrage (CB) kent een uitgebreide set declaratievoorwaarden waardoor het voor jou een opgave kan zijn om grip te krijgen op de materie. Om je hierbij te ondersteunen tref je hieronder een reeks algemene uitgangspunten aan welke van toepassing zijn bij het declareren.

Let wel, het betreft een selectie van de algemene declaratievoorwaarden. Voorwaarden kunnen op onderdelen afwijken. Dergelijke nuances zijn hieronder niet meegenomen. Voor een volledig op jouw persoonlijke situatie toegespitst advies raden wij je aan jouw financieel adviseur te consulteren.

1. Informeren verzekerde voorafgaande aan de behandeling
De zorgaanbieder dient de verzekerde voorafgaand aan de behandeling te informeren – voor zover hij redelijkerwijs over de informatie beschikt – dat een behandeling niet of niet volledig voor vergoeding in aanmerking komt op grond van de verzekering.

2. Verzekeringsrecht van de patiënt controleren
Van jou als zorgaanbieder wordt verwacht dat het verzekeringsrecht van de patiënt wordt gecontroleerd a) voor aanvang van de behandeling en b) voor inzending van de declaratie. Dit dient te gebeuren via Controle op Verzekeringsgegevens (COV).

3. Rechtstreeks indienen van declaraties
Declaraties dien je rechtstreeks en digitaal via Vecozo bij de zorgverzekeraar in te dienen.

4. In rekening brengen van afgewezen declaraties
In de declaratie voorwaarden van ASR, DSW, VGZ, VRZ en Zilveren Kruis is bepaald dat declaraties die (deels) zijn afgewezen omdat die niet onder de dekking van de verzekering vallen, door de zorgaanbieder aan de patiënt kunnen worden voorgelegd. Je dient dan op de nota een tekst toe te voegen met onderstaande strekking:

“Deze nota is door {Naam zorgaanbieder] rechtstreeks ingediend bij uw zorgverzekeraar. Voor zover u recht heeft op een vergoeding van – het deel – verzekerde zorg is dat door uw zorgverzekeraar al aan [NAAM zorgaanbieder] betaald. Het resterende niet voor vergoeding in aanmerking komende bedrag à € [BEDRAG te voldoen] dient u zelf aan [NAAM zorgaanbieder] te betalen. Stuurt u deze nota dus niet door aan uw verzekeraar”.

De overige zorgverzekeraars hebben een dergelijke bepaling niet in de declaratievoorwaarden opgenomen.

5. Declareren via derden (zoals servicebureaus) is mogelijk
De zorgaanbieder is er verantwoordelijk voor dat de zorgverzekeraar hierover formeel en schriftelijk wordt geïnformeerd, binnen 14 kalenderdagen voorafgaand aan de eerste verzending van de declaratie bij de verzekeraar. Voor de mondzorgaanbieders die al via een servicebureau declareren, geldt dat de verzekeraar hier waarschijnlijk al van op de hoogte zal zijn.

6. Gebruik van Uzovi-codes
De zorgaanbieder hanteert bij de declaratie de Uzovi-codes van de betreffende verzekering.

7. Declaratievoorwaarden Zilveren Kruis
Zilveren Kruis hanteert – in vergelijking met de andere zorgverzekeraars – een groot aantal declaratievoorwaarden. Zo verplicht Zilveren Kruis zorgaanbieders rubriek 415 ‘Gebitselementcode’ in te vullen als sprake is van een gebitselement. Ook hanteert Zilveren Kruis een separate set declaratievoorwaarden voor Centra voor Bijzondere Tandheelkunde.

Tot slot, bijlage met overzicht declaratievoorwaarden CB
Naast voorgaande zeven punten tref je hier een overzicht aan met een vergelijking van de declaratievoorwaarden CB voor de tien zorgverzekeraars op de volgende punten:
• Declaratietermijn
• Indienen her-declaraties/ correcties
• Termijn retourinformatie beschikbaar
• Betaalbaarstelling door verzekeraar
• Overname eigen risico
• Overname eigen bijdrage

Wij blijven de ontwikkelingen met betrekking tot de CB volgen en informeren je bij nieuwe informatie.

Namens ANT, NVM-mondhygiënisten, ONT en KNMT

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl