De werkgever heeft NOW aangevraagd, als deze wordt toegekend kan er tot een maximum van 90% van de salariskosten vergoed worden. Het reguliere salaris dient uitbetaald te worden volgens de arbeidsovereenkomst.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!Nee, je dient je wel beschikbaar te houden voor andere werkzaamheden. Indien er echt geen oplossing is voor de kinderopvang, dan kan er overwogen worden onbetaald verlof op te nemen of vakantiedagen in te zetten. Vanaf 22 april valt ook de mondzorg onder de vitale beroepen en kan er een beroep gedaan worden op de kinderopvang.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!Code geel betekent: ‘er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op. U kunt op vakantie, maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen’. Een verandering van de situatie, code geel wordt oranje bijvoorbeeld, waardoor de werknemer tijdens de vakantie of na terugkeer toch in quarantaine moet, ligt in de meeste gevallen waarschijnlijk niet in de risicosfeer van de werknemer. Reizen naar die landen wordt immers niet ontraden. Dat kan anders zijn bijvoorbeeld als er al signalen waren dat de code geel zou kunnen wijzigen on oranje.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje weet dat van hem verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Tenzij hij thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Omdat hij dit op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat hij zijn arbeid niet verricht in zijn risicosfeer ligt.
Dit betekent dan dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft als hij zijn arbeid niet kan verrichten. Dit betekent dat hiervoor vakantiedagen moeten worden opgenomen.
Een werkgever mag zich op het standpunt stellen dat de werknemer het aangevraagde verlof moet opnemen. De redelijkheid speelt natuurlijk altijd een rol. Mocht de werkgever werkzaamheden hebben voor de werknemer, dan is het de vraag in hoeverre het redelijk is om niet in te gaan op het verzoek. Hetzelfde geldt voor de situatie dat de werknemer door opname van het reeds
geplande verlof geen verlof meer over heeft om ‘echt’ op vakantie te gaan en zodoende geen invulling kan worden gegeven aan de recuperatiefunctie (herstel functie) waarvoor vakantie bedoeld is.
Heb je wel vakantiedagen ingepland, maar kan de vakantie nu niet doorgaan, dan kun je de werkgever verzoeken om deze dagen terug te geven maar hiertoe is de werkgever hiertoe in beginsel niet verplicht, omdat de dagen eenmaal zijn verzocht en toegekend. Redelijkheid speelt echter wel een rol. Denk aan de werknemer die door opname van het reeds geplande verlof geen verlof meer over heeft en zodoende geen invulling kan worden gegeven aan de recuperatiefunctie waarvoor vakantie bedoeld is.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!Nee, je werkgever mag je niet verplichten nu vakantiedagen op te nemen.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!Nee, de werkgever kan niet eenzijdig de arbeidsovereenkomst beëindigen of aanpassen.
Het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem contact met ons op!NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl