vrijdag 27 september 2024

NVM-mondhygiënisten luidt de noodklok over misbruik van beschermde titel

NVM-mondhygiënisten, de beroepsvereniging van mondhygiënisten in Nederland, heeft alarmerende meldingen ontvangen over mondzorgverleners die zich onterecht voordoen als mondhygiënist. Dit titelmisbruik, maar soms ook zelfs fraude in de zorg, kan patiënten misleiden en leiden tot ontoereikende behandelingen, wat niet alleen de transparantie in de zorg ondermijnt, maar ook de integriteit ervan ernstig aantast.

 

“De titel ‘(geregistreerd-)mondhygiënist’ is wettelijk beschermd volgens de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) en mag alleen worden gevoerd door personen die een erkende opleiding Mondzorgkunde in Nederland hebben afgerond of wiens buitenlandse Mondzorgkunde diploma gelijkwaardig verklaard is door de Nederlandse overheid,” legt Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter van NVM-mondhygiënisten, uit.

 

Verzoek tot melding

NVM-mondhygiënisten benadrukt het belang van het maken van een melding bij de beroepsvereniging. “We zien sinds begin dit jaar een significante toename van ontvangen meldingen en luiden daarom de noodklok.” vervolgt Velthoven-Verlinden. “Wanneer een melding bij ons binnenkomt en er is inderdaad sprake van titelmisbruik of fraude in de zorg, dan nemen wij maatregelen die passen bij de melding. Als er vervolgens geen adequate actie wordt ondernomen, overlegt NVM-mondhygiënisten met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om verdere stappen te ondernemen. Het waarborgen van de juiste beroepskwalificaties en de bescherming van patiënten zijn voor zowel ons als de patiënten van groot belang.”

 

Inspectie Gezondheid en Jeugd

De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg, inclusief de mondzorgsector in Nederland. In geval van titelmisbruik waarbij risico is voor de patiënt-veiligheid kan zij diverse maatregelen nemen, van waarschuwingen tot boetes en zelfs sluiting van praktijken. Denk bij risico voor de patiëntveiligheid aan het uitvoeren van voorbehouden handelingen zonder daartoe bevoegd te zijn of opdracht (volgens Wet BIG) te hebben gekregen. Het doel is om de gezondheid en veiligheid van patiënten te beschermen door ervoor te zorgen dat zorgverleners voldoen aan de wettelijke eisen. Velthoven-Verlinden benadrukt de noodzaak van handhaving. Dit is ook voor de IGJ heel belangrijk, echter zij zijn als handhavingsinstantie wel gebonden aan een handhavingskader. Titelmisbruik en fraude in de zorg is een vast agendapunt van het periodiek overleg tussen NVM-mondhygiënisten en IGJ.

 

Diplomaregister mondhygiënisten

NVM-mondhygiënisten roept alle mondhygiënisten op zich in te schrijven in het diplomaregister, als zij daar nog niet in staan. Ook als je geen lid bent van NVM-mondhygiënisten. Het diplomaregister biedt een overzicht van alle gediplomeerde mondhygiënisten in Nederland en helpt bij transparantie van beroepskwalificaties en het waarborgen van de kwaliteit van de mondzorg. Voor studenten die afstuderen, wordt de inschrijving automatisch geregeld, mits zij toestemming verlenen aan hun opleiding.

 

Voor het doen van meldingen van titelmisbruik of andere gerelateerde vragen, kunnen patiënten én mondhygiënisten contact opnemen via marjolein.stigter@mondhygienisten.nl.

 


Gepubliceerd op:

DentalInfo

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl