woensdag 18 september 2024

NVM-mondhygiënisten mist visie op de mondzorg

Reactie van NVM-mondhygiënisten op Prinsjesdag 2024: Statement NVM-mondhygiënisten
NVM-mondhygiënisten is positief over terugdringen administratieve lasten, maar mist visie op de mondzorg.
We onderschrijven de ambitie van de minister van VWS om de administratieve lasten in de zorg terug te dringen. Een eerste laagdrempelige stap naar de vermindering van de administratieve lasten in de mondzorg is dat er een positief besluit komt over het “Experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist“. Hierdoor kunnen mondhygiënisten zelfstandig, zonder opdracht van tandartsen kleine gaatjes boren, verdoven en röntgenfoto’s maken zonder extra administratieve rompslomp en afspraken voor de patiënten. Taken waar de mondhygiënist al decennialang voor wordt opgeleid. En dat sluit prima aan op het adagium van dit kabinet: Benadrukken wat wel kan, en niet benadrukken wat niet kan,” aldus Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter NVM-mondhygiënisten.
Het kabinet heeft nog geen visie op de mondzorg, terwijl de betaalbaarheid en toegankelijkheid voor een deel van de patiënten onder druk staat. Er zijn grote verwachtingen gewekt in de verkiezingsdebatten over de toegankelijkheid van mondzorg bij de kiezers, die nog niet worden ingelost. Maar NVM-mondhygiënisten heeft een realistisch en eenvoudig recept: Investeer meer in preventieve mondzorg en begin bij de jeugd, is de boodschap van NVM-mondhygiënisten aan het kabinet voor de verdere uitwerking van het regeerprogramma. Dat betekent direct gezondheidswinst voor de langere termijn. Onderbouwde interventies als mondhygiënisten op het consultatiebureau staan al in de startblokken, nu nog is structurele financiering van de overheid nodig. NVM-mondhygiënisten heeft hiervoor een kwaliteitskader aangeleverd en werkt op dit moment aan de verdere uitwerking.
Loes Velthoven-Verlinden: “De problemen op de arbeidsmarkt in de mondzorg moeten snel aangepakt worden. Hiervoor zijn twee effectieve oplossingen: De uitstroom van de mondhygiënisten beperken en meer mensen opleiden. Voor een mindere uitstroom van mondhygiënisten is rust en voorspelbaarheid op de arbeidsmarkt nodig. NVM-mondhygiënisten is tegen een verkapt loondienstverband maar we hebben de ZZP’ers de komende jaren nog hard nodig voor piek, ziek en uniek. Dus hou bij handhaving van de wetgeving rekening met de tekorten aan zorgprofessionals in de mondzorg. NVM-mondhygiënisten ziet ook dat er onvoldoende mondhygiënisten worden opgeleid om de focus van curatie naar preventie in de mondzorg te verleggen. Nog te veel ligt het accent in de mondzorg op reparatie achteraf, terwijl preventie vooraf veel gezondheidswinst kan opleveren en veel onnodige kosten kan voorkomen. Daarnaast is het opleiden van mondhygiënisten een stuk goedkoper dan het opleiden van tandartsen.’’

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl