Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.
De knelpunten die naar voren zijn gekomen in de NZa-regeling ‘toeslag extra kosten SARS-CoV-2’ zijn opgelost. De toeslag kan nu ook los – dus zonder andere prestatie – worden gedeclareerd. Bij het probleemgericht consult (C13) is de tijdelijke toeslag toegevoegd. De aangepaste regeling gaat in per 1 augustus 2020 en loopt tot 1 november 2020. De Mondzorgalliantie die de knelpunten meldde bij de NZa is blij met deze oplossing.
Uitgangspunt regeling leidde tot enkele knelpunten
Het uitgangspunt van de regeling is dat per patiënt per dag één keer de toeslag in rekening kan worden gebracht. De huidige regeling bepaalt dat dit in combinatie moet met een andere prestatiecode. In de praktijk bleek dit knelpunten op te leveren, met name bij langere behandeltrajecten die via één prestatiecode worden gedeclareerd. Ook was bij de C13 nog geen tijdelijke code toegevoegd in de prestatiebeschrijving.
Overleg tussen ZN, NZa en Mondzorgalliantie
De Mondzorgalliantie heeft deze knelpunten aangekaart bij de NZa, waarna er overleg is geweest tussen ZN, NZa en de alliantie. Op basis hiervan is de NZa tot de conclusie gekomen dat de regeling moest worden aangepast op enkele punten:
De Mondzorgalliantie is het eens met de uitkomst van het overleg en denkt dat hiermee recht wordt gedaan aan het uitgangspunt van de tijdelijke toeslag.
Kernpunten van de toeslagregeling
Let op: het is niet toegestaan patiënten andere prestaties dan C88 en F902 in rekening te brengen voor door de corona-uitbraak ontstane meerkosten, zoals bijvoorbeeld code C22 (aanvullende medische anamnese) of C85 (weekendtoeslag). Voor behandelingen die verricht zijn voor de ingangsdatum van de regeling, 1 augustus, mogen ook geen meerkosten berekend worden.
Bekijk de aangepaste beschikkingen van de NZA:
NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl