Dit nieuwsbericht is langer dan 12 maanden geleden gepubliceerd. De informatie kan verouderd zijn. Bekijk ons nieuwsoverzicht voor actualiteiten.

woensdag 20 mei 2020

Eerste resultaten gesprek met ZN over voorwaarden continuïteitsbijdrageregeling

 

Maandag 18 mei stuurden wij je de juridische analyse van de voorwaarden, behorend bij de continuïteitsbijdrageregeling (CB). De documenten die de regels voor de CB beschrijven zijn daarin voor je geanalyseerd en nader uitgelegd. Omdat het een omvangrijke regeling betreft is het van belang dat je de tijd neemt om de analyse zorgvuldig te bestuderen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken wanneer je ervoor kiest om de CB-regeling aan te gaan.

De CB-regeling voorziet in een compensatie van de omzetderving van vergoede zorg, en is daarmee uitgebreider dan (alleen) de NOW-regeling die uitsluitend een percentage van de loonkosten van jouw personeel vergoedt. Daarentegen heeft de CB-regeling meer de kenmerken van een vooruitbetaling, die wordt verrekend met eventuele inhaalomzet in de tweede helft 2020, omzet die hoger is dan de omzet in 2019, terwijl de Rijksregelingen (mits correct aangevraagd) een gift zijn.

Meer duidelijkheid gevraagd aan ZN over CB
In het vorige ledenbericht vertelden wij je dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om meer duidelijkheid is gevraagd over onder meer:
• de samenloop met de Rijksregelingen (zoals de NOW-regeling);
• de ingangsdatum van de verplichtingen voor mondzorgaanbieders, zoals het rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar;
• de wijze waarop met ‘inhaalzorg’ wordt omgegaan;
• de mogelijkheid om ‘meerkosten’ in rekening te brengen,

en wij vroegen je de antwoorden van ZN op deze vragen af te wachten.

In een bestuurlijk overleg dat 19 mei plaats heeft gevonden zijn deze zaken aan bod gekomen. ZN zal op een aantal zaken nog terugkomen, zoals de exacte wijze waarop wordt omgegaan met de inhaalzorg. Over die zaken informeren wij je zo spoedig mogelijk.

Samenloop CB en NOW: waar je rekening mee moet houden
Met betrekking tot de bepalingen rond de samenloop CB-NOW en de verplichting rechtstreeks te declareren vanaf 1 maart is ZN het eens met het standpunt van de Mondzorgalliantie. Dat betekent dat nu duidelijk is, dat het aangevraagd hebben van NOW (al dan niet op een eerder te hoog ingeschatte omzetderving) jou niet uitsluit voor de CB. Wel moet je rekening houden met een terugbetaling van te veel ontvangen NOW, omdat de NOW een voorschot is en definitief wordt vastgesteld op basis van de werkelijke omzetderving. Wanneer je de CB ontvangt heb je namelijk een lagere omzetderving en daarmee recht op minder NOW. Als jouw omzetderving minder is dan 20%, dan zul je de NOW zelfs geheel terug moeten betalen. Het is dus zaak om dit goed in de gaten te houden zodat je hier reserveringen voor kunt doen. ZN adviseert duidelijk vast te leggen wat je hebt gedaan en waarom, zodat duidelijk blijkt dat het niet jouw intentie is geweest om volledig NOW en CB aan te vragen. ZN heeft toegezegd hier deze week nog nader over te communiceren.

Ingangsdatum van de verplichting tot rechtstreeks declareren is niet 1 maart
Over de ingangsdatum van de verplichting tot rechtstreeks declareren bij de verzekeraar is nu duidelijk dat deze verplichting om rechtstreeks te declareren niet (met terugwerkende kracht) vanaf 1 maart is, maar vanaf nu. Indien je voornemens bent gebruik te maken van de CB-regeling is het dus belangrijk dat je vanaf nu CB geen declaraties meer rechtstreeks aan jouw patiënten stuurt tot je de CB-regeling bent aangegaan. Declareer je via factoring met clearing? Dan verandert er voor jou niets, en doet je jouw eerstvolgende declaratie nadat je de CB bent aangegaan, op de wijze die je gewend bent.

CB kan waarschijnlijk hele maand juni nog aangevraagd worden
Verder is duidelijk gesteld dat, anders dan wordt gemeld bij inloggen op Vecozo, het kunnen doen van de aanvraag voor de CB-regeling niet beperkt is tot 31 mei, maar waarschijnlijk nog de hele maand juni mogelijk is.

Zorgen rondom inhaalzorg onder de aandacht gebracht
Er is ook met ZN besproken dat de verwachting dat er per definitie in alle praktijken generiek inhaalzorg geleverd gaat worden, onterecht is. De aanvullende preventieve maatregelen beperken het aantal patiënten dat men kan zien en het kunnen halen van de ‘normomzet’ is dus al twijfelachtig, laat staan het overschrijden daarvan. Daarnaast hebben we onder de aandacht gebracht dat de 48% vergoeding die staat voor inhaalzorg onder de kostprijs is.

Generieke meerkostenregeling naar verwachting volgende week gereed
ZN gaf aan volgende week een generieke meerkostenregeling gereed te hebben, die voorziet in een vergoeding van de extra kosten die gemaakt worden om niet-covid-19 patiënten tijdens de covid-19-periode te kunnen behandelen volgens de geldende richtlijnen en maatregelen. Morgen en vrijdag heeft de Mondzorgalliantie hierover gesprekken over met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Naast deze antwoorden heeft ZN toegezegd deze week of op zijn laatst dinsdag terug te komen op een aantal andere vragen die aan bod kwamen.

Overige vragen
Er worden momenteel begrijpelijkerwijs veel (nieuwe) vragen gesteld door leden, over de CB-regeling. Deze vragen zullen wij bundelen en samen met de antwoorden als FAQ publiceren. Wij proberen vrijdag de eerste versie van de FAQ te kunnen delen. Wij hopen daarin ook de antwoorden op onze overige vragen, die wij nog van ZN verwachten, te kunnen verwerken.

Later deze week delen wij een rekenmodule met je die jou helpt om met behulp van de data van jouw software of factoringmaatschappij te berekenen op hoeveel CB je in totaal ongeveer kunt rekenen. De rekenmodule geeft je ook globaal inzicht in het recht op NOW per maand; jouw inkomstenderving na aangaan van de CB-regeling wordt berekend. Door de op deze wijze berekende NOW uitgaande van de schatting van de te verwachten CB, kun je zien hoeveel je eventueel moet reserveren voor terugbetaling van de teveel ontvangen NOW.

De rekenmodule houdt geen rekening met (eventueel hogere) kosten.

Tot slot
Wij willen benadrukken dat het al dan niet aangaan van de CB-overeenkomst een beslissing is die jij als praktijkhouder neemt. Jouw beroepsvereniging kan, omdat dat afhankelijk is van jouw praktijksituatie, geen antwoord geven op de vraag of je de regeling wel of niet moet aanvragen; wij verschaffen je de informatie op basis waarvan jij deze beslissing zelf kunt nemen. Mogelijk is die informatie voor jou nog niet voldoende. Dan is het raadzaam om bijvoorbeeld jouw accountant te consulteren en jouw specifieke situatie door te laten rekenen.

Namens KNMT, ANT, NVM-mondhygiënisten en ONT.

Hoofdsponsoren

Subsponsoren

NVM-mondhygiënisten
Postbus 1166
3430 BD Nieuwegein
T 030-657 10 13
E bureau@mondhygienisten.nl